Gezond eten op je werk

Lifestyle - Leestijd: 4 minuten - 10/12/2018

Gezond eten op werk is voor veel mensen een hele uitdaging, zeker als je net begint met werken. Ook ik had er moeite mee toen ik net klaar was met mijn studie. Als student heb je veel meer vrije tijd en je kan je eigen dag inplannen. Je kan op ieder moment van de dag sporten en hebt alle tijd om gezonde maaltijden klaar te maken. Toen ik ging werken merkte ik dat het veel makkelijker was gebruik te maken van de kantine met ongezond eten dan iedere avond een gezonde lunch voor te bereiden. Er is zoveel ongezond aanbod en het lijkt of je collega’s iedere dag jarig zijn en dat iedere verjaardag gevierd mag worden met een groot stuk taart. En je verwacht het al, dat bracht natuurlijk wat extra kilo’s met zich mee.

Na een paar uitprobeersels (waarvan veel geen succes waren) ben ik tot een lijstje gekomen die mij iedere week helpt gezond te eten. Toen ik eenmaal ging wennen mijn routine kreeg ik veel meer energie en zat ik lekkerder in mijn vel. Het is verbazingwekkend wat gezonde voeding met je lichaam doet! Hieronder deel ik mijn lijstje met je zodat het jou ook lukt om gezond te eten, ook op je werk.

1. Een stevig ontbijt is belangrijk

Dit heb je waarschijnlijk vaker gehoord. Maar ik hoor vaak dat mensen toch hun ontbijt overslaan omdat ze daar geen tijd voor hebben of snel een cracker naar binnen werken. Ontbijten is ontzettend belangrijk en een stevig ontbijt zorgt voor een verzadigd gevoel en voorkomt hongeraanvallen gedurende dag! Persoonlijk ben ik enorm fan van een flinke bak havermout met kwark, yoghurt en fruit. Dit ontbijt helpt mij al jaren de ochtend door zonder de behoefte om te snacken.

2. Weg bij die snoeppot!

Het is bewezen dat onze wilskracht gedurende dag afneemt. Zie het als een batterij die je iedere avond moet opladen. Iedere dag beginnen we met een volle batterij en iedere keer als we voor een uitdaging staan of weerstand moeten bieden loopt batterij een beetje leeg. En naarmate de batterij leeg raakt kost het meer moeite om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten.

De makkelijkste manier om minder te snoepen is door de verleiding uit de weg te gaan. Hetzelfde geldt voor thuis. Als je geen chips en koeken koopt neem je verleiding weg en is de kans groter dat je een stuk fruit pakt. En af en toe ongezond snacken is niet erg, zolang je het met mate doet. Je mag tenslotte ook wel een beetje leven!

3. Neem je eigen lunch mee

Vind je het lastig om niet voor die kipcorn of pizza te gaan in de bedrijfskantine? Neem dan je eigen lunch mee. In het begin lijkt het een hele opgave, maar dat valt best mee. Het kost even iets meer tijd maar het is het echt waard. Wat mij enorm helpt is mijn lunch voorbereiden tijdens het klaarmaken van mijn avondeten. Dit kan betekenen dat ik een maaltijd maak voor twee dagen of naast mijn avondeten een salade of brood klaarmaak. Je bent ondertussen toch al bezig en je bent bijna net zo snel klaar!

4. Drink voldoende water

Het klinkt heel simpel maar op drukke dagen vergeten we het vaak. Door het drinken van water worden de voedingstoffen en afvalstoffen beter getransporteerd door je lichaam en heb je minder vaak een hongerig gevoel. Daarnaast geeft water energie en helpt je om gefocust te blijven. En nee, koffie is niet hetzelfde als water. Tuurlijk geeft koffie je een korte energie boost, maar te veel koffie zorgt juist voor vermoeidheid en uitdroging!

5. Bouw het rustig op

Misschien lees je dit artikel en wil je direct aan de slag gaan en je hele leven omgooien. Hartstikke goed! Maar dit is direct de grootste valkuil. Je legt de lat enorm hoog en wilt bijvoorbeeld iedere dag een salade eten en niet meer snacken. Het gevaar hierbij is dat het lastig is om het roer in één keer volledig om te gooien. Als je een keer van je plan afwijkt voelt het als falen en dat het niet haalbaar is. Je valt terug in je oude gewoontes en na een tijdje start het hele riedeltje weer opnieuw. Bouw het rustig op en wees niet te streng voor jezelf. Start met een dag in de week bewust, gezond eten en bouw het steeds meer uit totdat het een gewoonte wordt!

Succes!

Deel dit artikel